Ana Sayfa | DPT Hakkında | İletişim
 

DOLAR
Alış
TL
Satış
TL
EURO
Alış
TL
Satış
TL
 
 
Resmi Gazete
Ticaret Bakanlığı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Adalet Bakanlığı
Aile ve Çalışma Bakanlığı
Hazine ve Maliye Bakanlığı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Sanayi Bakanlığı
Türk Patent Marka Kurumu
Ticaret Sicil Gazetesi
 
Yönetim ve İş Yapma yaklaşımlarının ulaştığı son nokta :
ERP -Kurumsal Kaynak Planlaması
 

Uçuşan kağıtlar, bekleyen raporlar, çalışmak için birbirini bekleyen birimler, iş akışlarındaki zaman kayıpları, yanlış kararlar, plansızlık sorunlarıyla boğuşuyorsanız, kendi yapınıza uygun olarak geliştirilmiş yazılımları kullanarak işlevselliğinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz .

İşletmelerin başarısı, kaynakların verimli kullanılması ile sağlıklı bilgilerin eşliğinde doğru kararlar alabilmelerinde ve istikrarlı planlamalar yapabilmelerinde yatıyor. Gittikçe zorlaşan rekabet koşulları karşısında işletmeler iş yapma biçimlerini sorguluyor ve teknolojik özümleri yeniden gözden geçirerek, büyümenin ve ayakta kalmanın yollarını arıyorlar. Bilgi ve letişim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak , yeni yönetim ve iş yapma yaklaşımlarının ulaştığı son noktalardan birisi olan Kurumsal Kaynak Planlaması, uluslar arası literatürde bilinen kısaltmasıyla ERP'ler doğru seçilip uygulandıklarında işletmelerin iş yapma biçimlerini kolaylaştırmakta ve doğru kararlar alarak daha hızlı ve güvenle büyümelerini sağlamaktalar.

Gelişmiş ülkelerin iş yapma biçimlerini daha hızlı ve kolay hale getiren kurumsal kaynak planlama kısa adıyla ERP yazılımları ile tanışmaları daha eskilere dayanıyor. Türkiye’de konunun biraz daha geriden takip edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz bu çözümlerin yakın bir zamana kadar Türkçe olmamaları ve Türk mevzuatına yabancı olmalarıydı. Bazı büyük işletmeler kendi bünyelerinde kendi yazılım ekiplerini oluşturarak kendi ERP lerini yaratmaya çalıştılar. Ancak bu yöntem oldukça pahalı ve çok uzun zaman almasının yanı sıra sonuçları konusunda da güven veren bir yöntem değildi.Yerli yazılım şirketleri tarafından üretilen yazılımlar ise alt yapı eksiklikleri ve destek konusunda yaşanan problemler nedeniyle yetersiz kalıyordu.

Dünya çapında büyük firmalar tarafından kullanılan ERP lerin tamamen Türkçe ve Türk mevzuatına uygun halde kullanıma sunulmaları ve arkalarında bulunan güçlü altyapılarının verdiği güvenle Türk işletmeleri de kurumsal kaynak planlaması alanına yatırım yapmaya başladılar.

ERP yazılımları, finans, tedarik zinciri, stok ve sipariş yönetimi, üretim, proje yönetimi, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), E-Ticaret gibi tüm iş süreçlerini entegre bir biçimde aynı çatı altında toplayan, modüler yapıya sahip yazılım paketleri olarak tanımlansalarda bu yazılımlar bir paket halinde alınıp, bilgisayara kurulmasıyla kullanılmaya başlayan yazılım programlarından değiller. Öncelikle işletmenin konusunda uzman danışman bir firmanın eşliğinde sıkı bir analizden geçirilmesi , bütün iş yapış biçimlerinin, işlem ve prosedürlerinin, ortaya konulması gerekiyor.

Zira ERP ye geçiş kararı sadece işletmenin bütün verilerinin bilgisayar ortamına aktarılması değil bir anlamda işletmenin kendi gerçekleriyle yüzleşmesi, bütün iş yapış biçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi demek.

Yapılan bu analiz çalışması sonucunda işletme gereksiz ve hedefi belli olmayan işlemlerini görmeye, kendisine zaman ve kazanç kaybettiren faaliyetleriyle yüzleşmeye başlıyor.

Yazılımın işletme ihtiyaçlarına göre kurulumu ile birlikte işletmelerin bütün birimleri birbirleriyle entegre halinde çalışarak, verilerine kolay ulaşmaya, tekrar tekrar veri girmekten, gereksiz veri ve işlem prosedürlerinden kurtularak nefes almaya başlıyorlar.

Ancak, ERP yazılımlarının sundukları burada bitmiyor asıl bundan sonra başlıyor.

Rekabet avantajı sağlamak için ihtiyaç duyulan detaylı analizlere kolayca ulaşılarak stratejik kararlarda iyileşme elde ediliyor. Stokların azalarak, verimliliğin artmaya başladığı, müşteri ve tedarikçilerle ilişkilerin güçlendiği, hizmet kalitesinin arttığı görülüyor.

İşletmenin geleceğini şekillendirecek olan bu yazılım çözümünün ve danışmanlık yapan firmanın seçiminde dikkatli olunması ERP den beklenen bu olumlu katkıların elde edilebilmesi için oldukça önemli. Seçilen çözümün esnek ve kolay kullanılabilir olması, firma ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilmesi, yeniliklere ve gelişmelere açık olması başarıyı oldukça etkileyen faktörlerden. Seçilecek olan ERP’nin mutlaka kolay anlaşılır Türkçe ara yüzlere sahip olması ve Türk Mevzuatına uygun olması kullanım ve anlaşılma kolaylığı açısından önemli. Uluslar arası destek ve Web tabanlı uygulama desteklerinin varlığının da mutlaka araştırılması gerekiyor.

ERP yazılımları uzun çabalar ve maliyetlerle elde ediliyorlar. Kısa vadeli hesaplarla, sadece ucuz oldukları için satın alınan ve ERP olduklarını iddia eden yazılımların tercih edilmesi halinde ise yazılım için yapılan yatırımın boşa çıkmasının yanında ERP den beklenen katkıların hiç birisine ulaşılamaması gibi olumsuz sonuçlar da ortaya çıkıyor.

ERP yazılımı ne kadar doğru seçilirse seçilsin, danışman firma ne kadar katkıda bulunursa bulunsun , eski iş yapış biçimleri konusunda işletmelerde oluşması olası direnç, ERP nin başarısızlığı için bekleyen en büyük tehlike. Bu direncin kırılması için kararlı olunması, işletme üst yönetiminin konuya sahip çıkması ve olayı sadece bir bilgisayar yazılımı almaktan ibaret görmemesi çalışmaların hızla ve olumlu tamamlanabilmesi için bütün firma çalışanlarının konuyu benimsemelerinin sağlanması gerekiyor.

Selami Elial

DPT 2011 ® Her Hakkı Saklıdır.
dpt@dpt.com.tr